De digitala apparna ökar deras trygghet

STAFFANSTORP Tack vare de digitala samverkansapparna kan grannar i Skånebyn och LRF:s lokalavdelningar hålla kontakten och hjälpa varandra med att hålla gemensam kontroll.

I måndags utsågs de i samband med kommunfullmäktiges sista möte för året till årets trygghetsambassadörer i Staffanstorps kommun.
De utsedda är Grannsamverkan Skånebyn i Hjärup och tre lokalavdelningar inom LRF.

Titeln har de förtjänat genom att vara goda förebilder när det gäller inte minst användning av de digitala samverkansapparna.
Med hjälp av dem kan man larma om man ser ett pågående brott eller om du blivit sjuk, det brinner eller om du helt enkelt är rädd.
Att apparna attraherade just de nu utsedda trygghetsambassadörerna har sin förklaring.
– Vi är ensamföretagare och med appen Coprofs kan vi larma vid brott och om vi ser misstänkta saker, men även vid olycka eller sjukdom. Gps-funktionen i appen ger stor trygghet, säger de fyra LRF:arna till Staffanstorps Aktuellt.
Lantbrukare drabbas ofta av stölder, inte minst av diesel, och om detta har lantbrukare Mats Olsson i Kyrkheddinge berättat tidigare i Skånska Dagbladet.
Han har vid flera tillfällen drabbats av just dieselstölder. Nu ger appen trygghet.
– Om misstänkta personer eller fordon rör sig i trakten får vi reda på det. Vi tar registreringsnummer och ger information till polisen. Vi är ett stort nätverk, de flesta aktiva lantbrukare i kommunen har anslutit sig.
I Skånebyn är det grannsamverkan som bildat nätverk och använder appen Coyards. Även via den kan du larma vid pågående brott och annat.
Staffanstorps kommun har sedan några år utvecklat ett säkerhetssamarbete med företag som utvecklat apparna just för grannsamverkan och företagarsamverkan.

I dag finns ett stort antal nätverk av samverkansgrupper inom kommunen som genom apparna kan motta nyhetsbrev, tips, råd, upplysningar och varningar som skickas ut av kommunen.
– Båda grupperna blir utmärkta ambassadörer i vår fortsatta trygghetsutveckling, säger Patrik Runesson som är ansvarig för den strategiska trygghets- och säkerhetsplaneringen i Staffanstorp.

http://www.skd.se/2017/12/20/de-digitala-apparna-okar-deras-trygghet/

Share Button